Kinnitatud direktori O. Teterez poolt 05.08.2024, Tallinn1.Õppekava nimetus:Toitlustusettevõttejuht (Ärikorralduse spetsialist, koos 5. taseme eksamiks ettevalmistusega)
2.Õppekavarühm ja õppekava koostamise alusÕppekava koostamise alus:Toitlusettevõtete asutamine/juhtimine Kutsestandard Ärikorralduse spetsialist, tase 5 (Kutsestandardi tähis: 14-05052022-3.5/9k)
Õppekavarühm: Juhtimine ja haldus
3. Eesmärk ja õpiväljundidEesmärk:Anda õppijatele teoreetilised ja praktilised teadmised, oskused vilumused ning hoiakud, et areneda kompetentseks, konkurentsivõimeliseks ja ettevõtlikuks töötajaks Eesti ja Euroopa tööturul toitlustusteenuseid pakkuvas ettevõttes keskastme juhina. Kujundada õppijates iseseisva töö oskust, loovust, algatus-, otsustus- ja vastutusvõimet ning teenindus- ja suhtlemisvalmidust, arendada ja süvendada järgmisi võtmeoskusi: juhtimis- ja meeskonnatööoskus, probleemide lahendamise ja otsuste tegemise oskus,
kriitilise mõtlemise ja suhtlemisoskus, analüüsioskus, informatsiooni hankimise, töötlemise ja kasutamise oskus.
Õppekeel: vene keel / eesti keel / inglise keel
Õpiväljundid: Koolituse läbimisel:
- Õppija on omandanud süsteemsed teadmised toitlustamise valdkonna põhimõistetest, teooriatest, meetoditest, printsiipidest ja
- arengutrendidest.
- Omab tööks vajalikke oskusi ja hoiakuid töötamaks toitlustusteenuseid pakkuvas ettevõttes spetsialistina, ettevõtte juhina, struktuurüksuse juhina, näidates ülesse vastutustunnet, sallivat hoiakut ja juhtimisoskust.
- Omab iseseisva töö oskusi, käivitamaks toitlustusettevõtet, tunneb ettevõtlusega seotud riske ja neid kriitiliselt hinnata
- Oskab hinnata ettevõtte majandusseisu ning korraldab ja juhib ettevõtte tegevust tasuval viisil.
- Valdab tööks vajalikke teenindus- ja suhtlusoskusi ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaid.
- Tegutseb ja käitub vastavalt eetilistele, esteetilistele ja muudele sotsiaalselt heakskiidetud normidele lähtudes.
- Arvestab oma tegevustes äritegevust mõjutavate õigusaktidega sätestatud nõuetega, jätkusuutliku arengu põhimõtetega ning saab aru elukestva õppe vajalikkusest.
- Õppijal on teadmised ja oskused äritegevust kavandada, äritegevust käivitada, äriprotsesse korraldada, arendada tooteid ja äritegevust ja tegeleda finantsjuhtimisega.
Õpingute alustamise tingimused: Toitlustusettevõtte juhi õppekaval õpingute alustamise tingimus on keskhariduse olemasolu. Vastuvõtt toimub vastavalt dokumendis “Õppekorralduse alused” sätestatud tingimustele.
5. Õppe maht, õppe ülesehitus, õppekeskkond ja õppevahendidÕppe kogumaht sealhulgas auditoorse, praktilise ja iseseisva töö osakaal: 460 akadeemilist tundi (300 ak. tundi auditoorne ja praktiline õppetöö, 120 ak. tundi iseseisvat tööd, 40 ak. tundi restorani opereeriva ettevõtete külastamine)
Auditoorne õppetöö:1. Sissejuhatus (4 ak. Tundi)
2. Majandus ja ettevõtlus (64 ak. Tundi)
3. Juhtimise alused ja personalijuhtimine (48 ak. Tundi)
4. Majandusarvestus ja rahandus (30 ak. Tundi)
5. Klienditeenindus (12 ak. Tundi)
6. Õiguse alused (12 ak. Tundi)
7. Töökeskkond (16 ak. Tundi)
8. Asjaajamine ja IT (12 ak. Tundi)
9. Erialamoodul (58 ak. tundi)
10. Erialane eest keel (20 ak. tundi)
11. Erialane inglise keel (20 ak.tundi)
12. Eksam (4 ak. tundi)
Iseseisev töö:Iseseisev õppetöö osa toitlustusettevõtte juhi õppekavas koosneb õppekava teemadega ettenähtud praktiliste ülesannete täitmisest õppeprotsessi ajal, nt äriplaani koostamine, töölepingute ja töötajate ametijuhendite ettevalmistamine, erinevate eeskirjade koostamine jne. (120 ak.tundi)
Õppekeskkonna kirjeldus:Koolitus toimub aadressil Vabaduse väljak 2, 10146 Tallinn. Koolitusklassid vastavad tervisekaitse nõuetele. Igale koolitusel osalejale tagatakse kohvipaus. Koolitusel on võimalik kasutada toimivat internetiühendust. Õppeklassid on varustatud tänapäevaste koolitusvahenditega (UHD-ekraan, sülearvuti, tahvel jm). Köök-laboratoorium, õpperestoran ja joogiõpetuse klass on varastatud kõige vajaliku laboratoorsete tööde teostamiseks. Koolitusgruppide suurused on erinevad, sõltuvalt koolituse sisust, kuid eesmärgiks on tagada individuaalne areng koolituse jooksul ning õpimotivatsiooni säilimine. Kõik õppematerjalid tagatakse õpilastele kooli poolt.
Õppematerjalide loend, juhul kui õppekava läbimiseks on ette nähtud õppematerjalid:Lektorite poolt koostatud slaidid; lektorite poolt valitud ja viidatud artiklid, kirjandus.
Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid:Õppekava loetakse täies mahus läbituks, kui õpilane on läbinud kõik õppekavas ettenähtud moodulid, sooritanud praktika ja koostanud lõputööks äriplaani ja selle kaitsnud positiivse tulemusega. Õppekava läbinutele väljastab kool lõputunnistuse.
Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldus koolitajal:Salmen Shois Zeus Holding peakokk. Läbinud kulinaarseid õpinguid Eestis ja Iisraelis, omab koka kutsekvalifikatsiooni. Lisaks toiduvalmistamisele tegeleb toidukoolituste korraldamise ja toiduvalmistamise õpetamisega. Isikuteeninduse valdkonnas omab kahte kõrgharidust – hotellimajanduses ja toitlustusteenuste korralduses.
Aleksei Norden Psühholoog-praktik, kes konsulteerib ettevõtteid ning viib läbi Kommunikatsiooni-, juhtimis- ja teeninduskoolitusi. Tegeleb aktiivselt õppe- ja haldustööga Eesti kõrgkoolides (Mainor, EBS, Audentes).
Tatjana Izyumnikova Majanduse magister, ärikorralduse ja personalijuhtimise ekspert. Õppejõud 20-aastase kogemusega, originaalsete
metoodikate looja.
Angela Melihhova Õigusteaduste doktor, rohkem kui viiekümne Tsiviilõiguse teadustööde ning koolitusmetoodikate autor. Aktiivselt tegeleb õiguspraktikaga.
Andrei Gritskov: Majanduse magister (TTÜ), kutsepedagoog (TÜ), Cuisine Techniques (Le Cordon Blue, London), täiskasvanute koolitaja 25-aastase kogemusega.
Rudolf Visnapuu. Peakokk, Eesti Peakokkade Ühenduse esimees. Rudolf on rahvusvaheliste konkursside võitja ja Le Cordon bleu telli omanik, konkurssi “Eesti parim peakokk” korraldaja.
Vladimir Iljin. Kõrgharidus (MA). Kokk ja pagar-kondiiter. Restorani MIX Fusion peakokk ning omanik. Töökogemus kokanduses enam kui 20 aastat. Kulinaaria raamatu autor.
Утверждено членом правления О. Тетерез 05.08.2024, Таллинн 1. Название учебной программыРуководитель предприятия общественного питания (Специалист по бизнес-управлению, с подготовкой к экзамену 5-го уровня)
2. Образовательная область и основа разработки программыОснова разработки программы:Программа разработана на основе профессионального стандарта "Специалист по бизнес-управлению, уровень 5" (код стандарта: 14-05052022-3.5/9k), с акцентом на создание и управление предприятием общественного питания.
Образовательная область:Управление и администрирование
3. Цель обучения и результаты обученияЦель обучения:Программа направлена на развитие профессиональных знаний и навыков, необходимых для управления предприятиями общественного питания. Курс готовит компетентных, конкурентоспособных и инициативных специалистов среднего звена, способных эффективно организовывать и координировать работу ресторанов, кафе и других заведений общественного питания.
Обучение охватывает ключевые аспекты:
- Управление бизнес-процессами и командой;
- Организация и контроль финансовой деятельности предприятия;
- Развитие клиентского сервиса и управление качеством услуг;
- Оценка рисков и принятие управленческих решений;
- Адаптация к требованиям рынка общественного питания в Эстонии и Европе.
Язык обучения:Русский / эстонский / английский
Результаты обучения:После завершения курса обучающийся:
- Имеет системные знания о ключевых понятиях, теориях, методах и тенденциях развития в сфере общественного питания.
- Обладает необходимыми профессиональными навыками и компетенциями для работы в должности специалиста, руководителя предприятия общественного питания или руководителя структурного подразделения.
- Демонстрирует ответственность, управленческие навыки и толерантность в рабочем процессе.
- Владеет навыками самостоятельной работы, необходимыми для ведения бизнеса в сфере общественного питания, понимает и критически оценивает риски, связанные с предпринимательской деятельностью..
- Анализирует финансовое состояние предприятия и организовывает его деятельность и управляет бизнесом экономически эффективно.
- Владеет необходимыми навыками клиентоориентированного обслуживания и общения, а также использует современные информационно-коммуникационные технологии.
- Действует и ведет себя в соответствии с этическими, эстетическими и другими социально приемлемыми нормами.
- Учитывает правовые требования, регулирующие предпринимательскую деятельность, и принципы устойчивого развития.
- Понимает важность непрерывного обучения и самосовершенствования.
- Имеет знания и навыки в области бизнес-планирования, запуска и организации бизнес-процессов, разработки продуктов и управления финансами.
4. Условия поступленияДля поступления на программу "Руководитель предприятия общественного питания" требуется среднее образование.
Прием осуществляется в соответствии с условиями, изложенными в документе "Основы организации учебного процесса".
5. Объем обучения, структура курса, учебная среда и учебные материалыОбщий объем обучения:460 академических часов, из которых:
- 300 ак. часов — аудиторные и практические занятия;
- 120 ак. часов — самостоятельная работа;
- 40 ак. часов — посещение и анализ работы действующих предприятий ресторанного бизнеса
Структура курса:Модуль | Объем (академические часы) |
1. Введение в программу | 4 |
2. Экономика и предпринимательство | 64 |
3. Основы управления и кадровый менеджмент | 48 |
4. Бухгалтерский учет и финансы | 30 |
5. Клиентский сервис | 12 |
6. Основы права | 12 |
7. Охрана труда и техника безопасности | 16 |
8. Документация и IT | 12 |
9. Профильный модуль (управление общественным питанием) | 58 |
10. Профессиональный эстонский язык | 20 |
11. Профессиональный английский язык | 20 |
12. Итоговый экзамен | 4 |
Самостоятельная работа (120 ак. часов)Включает выполнение практических заданий в рамках учебного процесса, таких как:
- Разработка бизнес-плана;
- Подготовка трудовых договоров и должностных инструкций;
- Разработка различных регламентов и правил работы предприятия общественного питания.
6. Описание учебной средыОбучение проводится в помещениях учебного центра по адресу: Vabaduse väljak 2, Tallinn..
Учебные классы отвечают требованиям охраны труда и техники безопасности. Для каждого участника предусмотрена кофе-пауза. Учебные классы оснащены современными средствами обучения (UHD-экран, ноутбук, доска и т.д.). Кухня-лаборатория, учебный ресторан и Учебный класс по напиткам и барному делу оснащенны всем необходимым оборудованием для проведения практических занятий.
Размер учебных групп варьируется в зависимости от содержания курса. Программа ориентирована на индивидуальное развитиея и поддержку мотивации каждого обучающегося на протяжении всего обучения. Все необходимые учебные материалы предоставляются учебным заведением.
7. Учебные материалы- Презентации, подготовленные преподавателями;
- Отобранные преподавателями статьи и книги по тематике курса.
8. Условия завершения курса и выдача документовПрограмма считается завершенной, если обучающийся:
- Освоил все модули учебного плана;
- Успешно прошел практическую часть курса;
- Подготовил и защитил бизнес-план с положительной оценкой.
По окончании курса выдается
диплом.
9. Квалификация и опыт преподавателейСальмен Шойс – шеф-повар Zeus Holding, прошел кулинарное обучение в Эстонии и Израиле. Специалист в области организации общественного питания, имеет два высших образования (гостиничное дело, управление общественным питанием).
Алексей Норден – практикующий психолог, консультирует предприятия, проводит тренинги по коммуникации, управлению и сервису. Преподаватель в эстонских университетах (Mainor, EBS, Audentes).
Татьяна Изюмникова – магистр экономики, эксперт в области бизнес-менеджмента и управления персоналом, преподаватель с 20-летним опытом.
Анжела Мелихова – доктор юридических наук, автор более 50 научных работ по гражданскому праву и методических материалов по обучению, практикующий юрист.
Андрей Грицков – магистр экономики (TTÜ), педагог (TÜ), сертифицированный преподаватель Le Cordon Bleu (Лондон), эксперт в обучении взрослых с 25-летним опытом.
Рудольф Виснапуу – шеф-повар, председатель Ассоциации шеф-поваров Эстонии, победитель международных конкурсов, обладатель ордена Le Cordon Bleu, организатор конкурса "Лучший шеф-повар Эстонии"
Владимир Ильин – магистр, шеф-повар и кондитер, владелец и шеф ресторана MIX Fusion, имеет более 20 лет опыта в сфере кулинарии, автор книги по гастрономии.